Speed Pedelec - Sparta ION E Speed

Speed Pedelecs

Misschien heb je er al een keertje een voorbij zien scheuren. Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Een vrij nieuw soort fiets op de Nederlandse markt is de speed pedelec. Dit type fiets is vergelijkbaar met de Spartamet welke door Sparta werd gemaakt tussen 1985 en 1999. Typerend voor deze fietsen is de gashendel welke de berijder in staat stelt autonoom te rijden, dus zonder zelf te trappen. Dit zorgt er voor dat de fiets wettelijk gezien een snorfiets is en snelheden kan behalen tot zo’n 40 km/u.

Omdat de speed pedelec voor de wet een snorfiets is heeft deze een blauw kentekenplaatje en moet zodoende ook op naam worden gezet. Samen met het inschrijven bij de RDW brengt dit vaak extra kosten met zich mee. Door de hoge snelheid is het raadzaam een helm te dragen, ook al is dit niet verplicht. Wel is een rijbewijs AM of B nodig en dient de speed pedelec minimaal WA verzekerd te worden.

Naast de nodige verplichtingen die aan het berijden van een speed pedelec vast zitten zijn er natuurlijk ook de fijne voordelen. Een speed pedelec geeft bijvoorbeeld trapondersteuning tot zo’n 40 km per uur. Hierdoor kun je gemakkelijk hoge snelheden bereiken en dat is ideaal wanneer er lange afstanden moeten worden afgelegd. Ook wanneer fietsen niet meer zo makkelijk gaat is een speed pedelec een ideale oplossing omdat deze autonoom rijdt tot zo’n 20 à 25 km/u.

Een speed pedelec is geschikt voor iedereen die thuis een stopcontact heeft want deze fietsen lopen evenals een gewone elektrische fiets gewoon op een accu welke middels een oplader weer op te laden zijn. Deze accu gaat wel sneller leeg dan die in een gewone elektrische fiets. De actieradius kan hierdoor verschillen van 25 tot 290 kilometer, wat geheel afhankelijk is van de stand waarin de fiets staat, de weersomstandigheden, het wegdek en de berijder zelf natuurlijk.

Kortom, een speed pedelec is de snelheidskampioen onder de fietsen met de bijbehorende verantwoordelijkheden.

Alles over fietsen