Racefiets

Racefiets

De racefiets is de afgelopen jaren erg in populariteit gestegen. Steeds meer mensen zijn recreatief gaan racefietsen. Wat je ziet ontstaan is echt een 2 splitsing tussen recreatief en wedstrijdrijders.

Wedstrijd racefiets rijders

Bij de wedstrijden zie je een heel andere spirit in ontwikkelen van het individu in snelheid en conditie. De rennen gaan daarbij echt tot het uiterste om bij de beste te horen. Tijden, snelheid, rotatiesnelheid en lichaamsstatistieken zoals hardslag zijn bij de wedstrijd wielrenners erg belangrijk. De wedstrijd racefietsrijders rijden flinke afstanden, bij de prof’s gaat dat gewoon tot 300-350km, zoals in de tour de france.

Recreatieve racefiets rijders

In het recreatieve deel van de sport zie je veel verschillen met de wedstrijdrijders. De afstanden zijn een stuk kleiner en moet je denken aan afstanden tot 120km. De snelheden zijn ook lager, waar het bij de prof’s gemiddeld over 40km/h gaat, gaat het bij de recreatieve rijders maximaal tussen de 25 en 30km/h. Logischerwijs zijn de spullen die recreatieve rijders gebruiken van lagere kwaliteit en zijn ook veel goedkoper. Waar je bij de profs fietsen voorbij ziet komen van tegen de 10 á 12 duizend euro, zie je bij de recreatieve rijders fietsen van 400 tot 2000 euro, afhankelijk van het merk van de racefiets.

Racefiets merken

Er zitten veel verschillen tussen de verschillende merken racefietsen. Ook binnen de grote merken zijn verschillen te merken, vaak in afmontage maar ook in materiaal van het frame. Verschillen in afmontage zitten vaak in de tandwielsets, casettes en shifters. De grote merken die je veel ziet bij het racefietsen zijn:

  • Giant
  • Koga
  • Cube
  • Sensa
  • Specialized
  • Merida
  • Gitane (budget merk)

Verlichting racefiets

Wat vaak lastig is voor de recreatieve racefietser is het rijden in de avonduren. S’avonds is het tenslotte toch vaak donker in Nederland en standaard is er geen verlichting op de racefiets. Toch zijn er mogelijkheden om de racefiets te voorzien van een leuke verlichtingsset. Zo is er een Lightskin te verkrijgen, dit is een verlichting die in de zadelpen verwerkt zit en zijn er tal van mogelijkheden voor kleine subtiele lampjes voor en achter.

Alles over fietsen