Mountainbike

Mountainbike

De mountainbike, een fietstype die eigenlijk iedereen in Nederland wel kent en iedereen waarschijnlijk wel eens op gereden heeft. Het is een type fiets dat een stuk sportiever is en vaak voorzien van vering in de voorvork en vering in het frame.

Mountainbike specs

Mountainbikes zijn vaak wat voorzien van sterkere onderdelen en speciale sets. Mountainbikes zie je dan ook vaak met schijfremmen en minimaal 21 versnellingen, maar meestal 27 versnellingen. Grote merken in het mountainbiken zijn; Giant, Koga, Cube en Sensa.  Onderstaand een overzichtje van onderdelen die je op bijna iedere mountainbike tegen zult komen.

  • Vering voorvork (bekende merken zijn: Rockshox, SR, SKS enz)
  • Vering in frame
  • Tandwielsets (bekende merken zijn: campagnolo, shimano en SRAM)
  • (Schijf)remmen (bekend merken zijn: Shimano, Magura en SRAM)
  • Klikpedalen (bekende systemen zijn: PD, XT en DH)

Uphill en Downhill mountainbike

Er is één groot verschil binnen het mountainbiken, uphill en downhill. Met uphill wordt eigenlijk het “normale” mountainbiken bedoelt, bijvoorbeeld in de bossen of in gebieden met wat reliëf. Downhill mountainbiken gaat dus echt over het naar beneden stormen van een berg of heuvel, hiervoor zijn iets andere fietsen geschikt. Bij een downhill fiets is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een dubbelverend systeem op de fiets te hebben namelijk: in de voorvork en in de framebuis.

Kinder Mountainbikes

Wat je tegenwoordig veel ziet is dat kinderen ook rondrijden in de stad of woonwijken op een mountainbike. Dit komt vooral door de stevigheid die een mountainbike met zich mee brengt. Mountainbikes hebben vaak een iets kleiner frame en daardoor hebben ze meer stevigheid. Ook zijn mountainbikes vaak gewoon wat steviger afgewerkt hebben dikke brede banden en goede remmen en versnellingen die voor gebruik in de stad weinig onderhoud behoeven. De echte lol van het mountainbiken heb je daar dus nog niet echt, maar dit komt later wel als de kids wat groter zijn en ze echt op pad kunnen in het bos of in de bergen.

Alles over fietsen