Elektrische fietsen

Elektrische fietsen

De elektrische fiets is erg in opkomst. Een elektrische fietsen en een e-bike zijn hetzelfde, E-bike is wel een iets “hippere” naam voor een elektrische fiets. Je ziet er steeds meer rondrijden en de keuzes in elektrische fietsen lijken tegenwoordig oneindig. Een heel gedoe dus om uit tal van elektrische fietsen de juiste elektrische fiets te kiezen.

Grofweg 3 opties elektrische fietsen

Er zijn grofweg 3 verschillende type elektrische fietsen te definiëren.

  • Elektrische fiets met motor in voorwiel
  • Elektrische fiets met motor in achterwiel
  • Elektrische fiets met middenmotor

Waar let je op bij de aanschaf van een elektrische fiets?

Allereerst moet de elektrische fiets rijder voor zichzelf bepalen waar hij of zij de fiets voor gaat gebruiken. Dit gaat namelijk grote invloed hebben op het bepalen van welke elektrische fiets u nodig heeft. Het gebruik is onder te verdelen in 4 categorieën:

  • Woon-werk verkeer korte afstand (tot 50km)
  • Woon-werk verkeer lange afstand (vanaf 50km)
  • Recreatief lange afstand (tot 50km)
  • Recreatief korte afstand (vanaf 50km)

De grootte van de accu van de elektrische fiets bepaalt de actieradius van de Ebike. Een elektrische fiets gaat in de regel 20 – 25 kilometer per uur, dit betekend bij 50 km fietsen dat u 2 á 3 uur onderweg bent. Vraag bij uw verkoper na welke accugrootte bij uw gebruik past.

Bij langere afstanden wordt een actieradius aangeraden van meer dan 75km Bij kortere afstanden is tot 50km voldoende.

Als de fiets dagelijks gebruikt gaat worden is het handig er één te kiezen met een gesloten kettingkast, omdat deze onderhoudsarm is. De ebikes met een gesloten kettingkast hebben een versnellingssysteem in de naaf verwerkt zitten en variëren van 3 tot 11 versnellingen, wat meer dan voldoende mogelijkheden geeft. Bij recreatief gebruik wordt vaker gekozen voor een derailleur versnellingssysteem, deze gaan tot 30 versnellingen, omdat deze makkelijker zelf te onderhouden zijn. Tevens is de overbrengen van energie iets beter bij een derailleurversnellingssysteem dan bij een naaf versnellingssysteem.

 

Alles over fietsen