Fietsplan fietsen

Fietsplan

Hoe het werkt: fiets kopen van je salaris voor belastingen.

Het Nationale Fietsplan

Werkgevers zijn een aantal jaar geleden begonnen met Het Nationale Fietsplan om het fietsgebruik te stimuleren onder de werkzame beroepsbevolking. Het Fietsplan biedt de mogelijkheid om samen met de werkgever een compleet fietspakket te kopen tegen een fiscaal voordelig tarief. De werkgever haalt de fiets met belastingvoordeel binnen, en verrekent slechts een deel van de afgeprijsde fiets met de werknemer.

Het kopen van een fiets via een fietsplan is goed voor uw portemonnee, en u maakt uzelf en uw omgeving er gelukkig mee. Want fietsen van en naar het werk is goed voor uw conditie, het milieu en de doorstroming op de snelweg en in de stad.

Fietsplan een goede deal

Deelname aan een Fietsplan kost u niets meer dan de fiets of het fietspakket en bindt u voor, tijdens en na de aanschaf niet aan een aparte organisatie of instantie. Met het aanschaffen van een fiets met het Fietsplan bespaart u gemiddeld 42% op de koop van uw nieuwe fiets. De korting kan oplopen tot maximaal 52%, afhankelijk van uw inkomen.

In ruil voor de korting op de fiets is er wel de voorwaarde dat de werknemer meer dan de helft van zijn werkdagen (gedeeltelijk) met de fiets forenst. Dit hoeft u voor de aanschaf niet te bewijzen als u binnen 15 kilometer van uw werkadres woont. Vanaf 15 kilometer moet u aannemelijk kunnen maken dat u echt van plan bent de fiets regelmatig te gebruiken voor woon-werkverkeer.

Drie mogelijkheden

Fietsen kunnen op drie manieren online aangeschaft worden via het Fietsplan. Uw werkgever bepaalt welke optie voor u geldt.

Optie 1 is het eenvoudigst: u betaalt in de eerste instantie de fiets naar uw keuze, en declareert (een deel van) het aankoopbedrag terug met de meegeleverde factuur. Optie 2 maakt gebruik van het (werk)adres van uw baas. Bij het uitchecken van uw fiets en accessoires, vult het bij het factuuradres de adresgegevens van uw baas in. In stap 4 kiest u vervolgens overboeking als betaalmethode.

Optie 3 levert het minst voordeel op. Bij deze optie maakt u gebruik van 1 van de 2 fietsplan-bemiddelaars (Nationale Fiets Projecten: NFP, of Bedrijfsfietsen Nederland: BFN). Tijdens het uitchecken kiest u bij stap 4 voor betaalmethode Fietsplan. U krijgt dan een formulier toegestuurd, die u na het (samen met uw werkgever) invullen weer terugstuurt naar de naar u gekozen bemiddelaar. Zij regelen de rest na betaling van de eventuele restprijs, en vergoeding van 15% van de prijs van de fiets. U zult deze 15% korting dus mislopen bij het gebruik maken van deze optie.

€749,-

Fietsen tot en met €749.- vallen volledig in het fietsplan. U kunt dan maximaal profiteren van de korting. Het aanschaffen van fietsen boven de €749,- is ook mogelijk, maar het restbedrag zal dan netto betaald moeten worden door de werknemer zelf. Hiervoor geldt namelijk geen fiscaal voordeel.

Nationale Fietsbonnen

Het Fietsplan biedt ook de mogelijkheid om onderdelen en accessoires tegen een fiscaal voordelig tarief te kopen. Dit doet u met behulp van de Nationale Fietsbonnen. Ook voor onderhouds- en reparatiebeurten kunnen Nationale Fietsbonnen gebruikt worden. De Nationale Fietsbon is te gebruiken voor alle artikelen die verkrijgbaar zijn in de fietsenzaak naar keuze.

Alles over fietsen