kinderzitjes

Kinderzitjes

Een geschikt kinderzitje vinden voor op de fiets is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Past het kind wel in het zitje en ook niet geheel onbelangrijk: past het zitje wel op de fiets? Bikemotion.nl geeft enkele belangrijke tips en informatie over fietszitjes, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt!

Voorzitjes, achterzitjes en bevestigingssystemen

Er zijn verschillende merken als Bobike, Yepp en Qibbel die kwalitatief goede kinderzitjes aan bieden. Deze zijn op te delen in achterzitjes en voorzitjes.

Een voorzitje wordt meestal aan de stuurpen van de fiets bevestigd. Deze voorzitjes zijn vaak niet heel ruim, waardoor de meeste zitjes alleen geschikt zijn voor kinderen tot 3 jaar. Als de fiets geef gewone stuurpen heeft, maar bijvoorbeeld een Ahead stuurpen, dan heb je vaak een adapter of bevestigingsset nodig om het fietsstoeltje te bevestigen aan de fiets. Let hier dus goed op!

Voor een achterzitje geldt ook dat er verschillende bevestigingssystemen zijn. Deze zitjes kunnen vaak wel meer gewicht dragen en dus oudere kinderen, maar dan moet de achterdrager dit gewicht wel kunnen dragen. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om voor een achterzitje te kiezen met framebevestiging. Vaak hebben e-bikes een achterdrager die het gewicht van een kind niet kunnen dragen en is een fietszitje met framebevestiging een perfecte oplossing.  Mocht het kinderstoeltje wel aan de drager bevestigd kunnen worden, dan moet de drager vaak wel compitabel zijn met het EasyFit systeem, waar Bobike en Yepp veel gebruik van maken. Sommige achterdragers van fietsen zijn al voorzien van dit systeem. Zo niet, dan zijn er speciale EasyFit adapters beschikbaar voor de achterdrager van de fiets.

Alles over fietsen