Een ebike leasen. De ideale oplossing voor zakelijk woon-werkverkeer.

Een ebike leasen. De ideale oplossing voor zakelijk woon-werkverkeer.

Al sinds het einde van het officiële Nationale Fietsplan in 2014 behoort het tot de mogelijkheden, het leasen van een (elektrische) fiets van de zaak. Het nadeel hiervan was echter dat er nogal een administratie bij kwam kijken. Om privé kilometers van zakelijke kilometers te scheiden, dat liep nogal in de papieren. Zeker omdat aanverwante kosten ook nog eens gescheiden moesten worden.

Het gemak van een leasefiets van de zaak

Per 2020 is dat echter allemaal voorbij. Dankzij de nieuwe bijtellingsregeling kan je met hetzelfde gemak als een auto deze keer een fiets leasen. Zonder verdere administratie geldt er namelijk een vast jaarlijks bijtellingspercentage van 7%. Deze 7% bereken je over de aanschafprijs van een fiets of e-bike.

De bedoeling is dat de leasefiets naast de auto van de zaak mag worden gebruikt. Juist de combinatie maakt het voor mensen aantrekkelijker om ook een aantal keer per week met de fiets naar het werk te gaan in plaats van enkel met de auto.

Voorbeeld berekening van een lease ebike

Stel, je werkgever stemt er mee in dat je een elektrische fiets least met een aanschafprijs van 2000 euro. Als werknemer betaal je hier maandelijks aan mee voor het privé gebruik. Dit door middel van de loonheffing over de bijtelling. De berekening hiervan gaat als volgt: neem 7% van de aanschafprijs en deel dit door 12 (om tot een maandelijks bedrag te komen). Vermenig dit vervolgens met het loonheffingspercentage.

Als we uitgaan van een gemiddeld marginaal loonheffingstarief van 42%, wordt dat dus minder dan 5 euro per maand ((2000*0,07*0,42) / 12).

Aantrekkelijke bijtellingsregeling voor leasefiest van de zaak 2020

Welke opties zijn er nog meer voor een fiets van de zaak?

Het verschil met andere opties (het vergoeden of verstrekken van een e-bike) is dat de kosten van de lease geen invloed hebben op de vrije ruimte van de Werkkostenregeling. De elektrische fiets is namelijk volgens het lease contract eigendom van de lease maatschappij en wordt bij full operational lease verhuurd aan de werkgever. Die de fiets op zijn beurt weer ter beschikking stelt aan de werknemer.

Dit heeft dus als groot voordeel dat de werkgever andere zaken onbelast kan vergoeden voor de werknemer. Toch een kerstpakket bijvoorbeeld!

En er zijn nog meer redenen waarom werkgevers er profijt van wanneer medewerkers het woon-werkverkeer op de fiets afleggen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat medewerkers die fietsen zich ook gelukkiger voelen, fitter zijn en zich minder vaak ziek melden. En dan zijn er nog de parkeerkosten voor het bedrijf die normaal bij het gebruik van een (lease) auto komen kijken.

Er zijn al verschillende aanbieders te vinden, waaronder o.a. Leaseplan, Friesland Lease en Hellorider. Ontdek ook de mogelijkheden van zakelijk een (elektrische) fiets leasen met het uitgebreide aanbod aan fietsen en landelijke dekking van de service.

Alles over fietsen